Текстови редактори

Как да пишем HTML с помощта на текстов редактор

Можем да пишем и редактираме HTML, използвайки професионални редактори. Като за начало, обаче, ви препоръчваме да използвате текстов редактор като Notepad++ (Windows) или TextEdit (Mac). Смятаме, че да използвате по-опростен редактор е добър начин да навлезете в HTML. Когато навлезете в материята, може да се насочите към редактор с повече функции. Sublime Text, например, е много добър безплатен редактор с възможност за инсталиране на допълнения (плъгини) и модифициране по ваш избор. Следвайте четирите стъпки долу, за да направите първата си уеб страница, с помощта на Notepad++

Стъпка 1: Инсталирайте и Отворете Notepad++

Ако нямате инсталиран Notepad++, може да го свалите безплатно от официалния сайт на редактора. След това е нужно да следвате стъпките за инсталация, и ще сте готови за работа.

Стъпка 2: Да напишем малко HTML

Отворете редактора и напишете или копирайте HTML кода в отворения прозорец.

Стъпка 3: Запазете файла на компютъра си

Може да го направите от менюто – File -> Save as… или чрез клавишната комбинация Ctrl + S, като на първия запис ще трябва да изберете директория. Когато запазвате файла, използвайте или .htm или .html разширението за файлове. Разлика няма, избора е изцяло ваш.

Стъпка 4: Отворете HTML страницата в браузъра си

Щракнете два пъти върху иконката на запазения вече файл, и в браузъра ви трябва да се отвори форматирания HTML документ.