Оформление на уеб страниците

Оформлението на страниците е много важно, за да може сайтът ви да изглежда добре. За това е много важно да внимавате. Трябва да се поставите на мястото на потребителя.

Как да подредим страницата, чрез <div> елементи. Как да оформим страница, чрез таблица. Вече има много по-модерни и лесни начини за оформление, чрез CSS, но на тях ще наблегнем когато стигнем до тези глави.

Уебсайт оформление

Повечето уеб сайтове подреждат информацията си в колони (grid) (наподобяващо вестник или списание). Различните колони се правят с <div> или <table> елементи. CSS се използва за позициониране на елементите или добавяне на цветове и фонове. Въпреки, че чрез таблици може да се оформят страници, те са създадени за таблично представяне на информация и НЕ са инструмент за оформление (въпреки, че все още се използват от някои дизайнери)!

HTML Оформление чрез <div> елементи

<div> елемента е блок елемент (това означава, че винаги се поставя на нов ред, а следващия елемент също идва на нов ред), който най-често се използва за групиране на други елементи. В следващия пример са използвани пет <div> елемента, за да се оформи страницата:

Опитайте сами »

Горния HTML код изглежда по следния начин:

Заглавие на уеб страницата

Меню HTML CSS JavaScript
Тук е съдържанието
Copyright © W3Schools.bg

HTML Оформление – чрез Таблица

Лесен, но непрепоръчителен начин да оформите уеб страница е чрез <table>.
Напомняме още веднъж, че да използвате <table> не е коректен метод за оформление. Може да се упражнявате с таблиците, но коректния начин е чрез CSS. За това ще учим в главите за CSS оформление. Следващия пример използва HTML таблица с 3 реда и 2 колони – Първия и последния ред се разпростират и по двете колони използвайки атрибута:

Опитайте сами »

HTML Оформление – Полезни Насоки

Най-голямото предимство на това, да използвате CSS от външен файл , е че по този начин, сайта ви става много по-лесен за поддръжка. Може да промените начина, по който изглеждат няколко страници, като редактирате само един файл. Ако тепърва се запознавате с HTML и CSS, не се притеснявайте в урока за CSS ще научите всичко необходимо за оформлението. За по-сложните оформления е нужно много време, за това може да използвате готови шаблони. В Google има готови шаблони, които може да преправите според желанията си и да използвате безплатно.

HTML Тагове за Позициониране

Таг Описание
<div> Дефинира секция в документа (блок елемент)
<span> Дефинира секция в елемента (инлайн)